Selasa, 22 Februari 2011

Muhasabah Cintaku..

Assalamualaikum… selamat malam semua (sobahal lail) in Arabic… pagi yang hening ni kita masih menghadap my miss laptop… pagilah sebab dah pukul 2.30 pagi… ingat nak buat assignment yang memang melambak-lambak n harap ada orang bagi bunga sejambak… nonsense kan… tapi niat terbantutlah.. entahlah…

Malam tadi ada program malam manifestasi cinta kepada Rasul…. Subhanallah betapa tanpa kita sedar, kita semakin melupakan penghulu seluruh umat… kita ingat lagi masa kanak-kanak ribena dulu selalu selawat buat nabi kita nabi Muhammad..tapi sejak hari berganti hari, bulan datang dan pergi aktiviti mengingati Rasul semakin berkurang…Astagfirullah al-Azim… tapi realiti manusia imannya boleh berubah-ubah…sekejap imannya tinggi dan sekejap imannya rendah samalah macam kita… dulu sekolah agama memang environment Islamic centre.. bila dah keluar daripada dunia persekolahan, peraturan dah tak seketat dulu… kalau dulu malas nak solat jemaah kat musolla pun mesti pergi juga… kalau tak sempat pun bila kat sekolah mesti sempat.. tapi bila dah tercampak jadi mahasiswa semua tu kena manage sendiri hingga terkadang diri tersasar dan terjatuh… ramai yang kata

alah bolehlah pura-pura baik sebab peraturan sekolah dah macam tu… padahal keluar sekolah dialah yang paling teruk…

semua orang akan salahkan remaja-ramaja kat luar sana yang tersasar daripada kehidupan Islam yang sebenar. Islam tu sebenarnya jemaah mean in malay ialah bersama, satu halaqah, saling perlu memerlukan… kalau kat sekolah, peraturan sekolah cuba mendidik hati-hati kita. Kita ingat lagi ustaz pernah cakap permulaan nak dapat hidayah mesti kena paksa.. paksa dulu baru lama-lama kita ikhlas buat… kita bukan nak jadi baik dalam sekolah je, bukan nak jadi baik sebab what ever.. kita nak jadi baik start from now until the end of our life… sebab tu paksa melahirkan ikhlas maka terbentuklah insan yang praktikal…

teori matematiknya : PAKSA + IKHLAS = PRAKTIK.

praktikal mean mengamalkan islam dalam kehidupan seharian…. Dan bila kita rasa down atau kita tengok kawan-kawan kita makin terleka, tegurlah mereka dengan berhikmah kerana manusia ni absolutely pelupa… kita memerlukan satu sama lain so please don't selfish… but u can sell fish so I can buy the fish to cook ikan masak 3 rasa…nyum2… Rindunya zaman sekolah dulu… tapi Alhamdulillah Allah letak kita kat environment yang solehah… kat sini ada kawan-kawan yang menegur dan pegang tangan kita bila satu saat kita hampir tergelincir… terima kasih Ya Allah atas nikmatMu pada diriku… buat sahabat-sahabat yang rasa nak berubah ke arah yang lebih baik, ingatlah yang Allah sentiasa bersama kita…biar apa orang sekeliling habaq.. biaq pi jeq… perubahan perlukan masa… jangan cepat putus asa dan mengalah.. marilah kita belajar melalui Qudwah Hasanah kita iaitu rasulullah… berjihad untuk mendapat redha Allah dengan penuh kesabaran… buat mereka yang masih nak happy go lucky je, pandanglah ke langit Yang terbentang luas… cuba renung dan fikir Betapa hebatnya Allah kerana menciptakan Awan dan langit tanpa perlu tiang.. tegak teguh dia atas dan tak pernah jatuh menghempap kita..Subhanallah… dan ingatlah betapa kerdil dan hinanya diri kita… InsyaAllah kita mampu kerana kita adalah khalifah di muka bumi ini… Sesungguhnya Allah maha pengampun kepada hamba-hambaNya yang memohon keampunan.


Ana in saaltal-qouma 'anni man ana
jika ditanya aku tentang siapakah aku,
Ana mu`minun sa a'isyu dauman mu`mina
akulah mukmin yang akan hidup sebagai mukmin
Falya'lamil-jami'u 'anni ha huna
maka ketahuilah semua orang aku di sini,
Lan anhani lan antani lan arkana
tidak akan terhina atau terpesong maupun cenderung

Inni ra`aitullaha fi akwanihi
sesungguhnya Aku melihat Allah dalam ciptaanNya,
Wa sami'tul shautul-haqqi fi qur`anihi
dan aku dengar suara kebenaran dalam QuranNya.
Wa lamastu hikmatahu wa faidha hana`ihi
dan aku sentuh hikmahNya dan belai kasihNya
Fi siratil-mukhtari fi imanihi
dalam sirah mereka yang terpilih imannya
Ana mus-hafun yamsyi wa islamun yura
Akulah Mushaf yang berjalan dan Islam diperlihatkan
Ana nafhatul-ulwiyyatun fauqats-tsara
akulah angin meniup tinggi atas setiap pelayar
Al-kaunu li wa li khidmati qad sukhira
alam ini bagiku dan bagiku khidmat yang telah dimudahkan
Wa li man ana, ana lilladzi khalaqal-wara
dan untuk apa aku, aku untuk yang menciptakan semuanya

Ana kaukabun yahdil qawafila fits-tsara
Akulah bintang yang menunjuk qafilah dalam perjalanan,
Wa ana syihabun idza ra`aitul munkarat
dan akulah kejora jika kulihat kemungkaran2
Ma li siwa nafsun ta'uddu 'alasy-syira
tiada bagiku selain jiwa yang menentang kejahatan
Qad bi'tuha lillahi wallahusytara
telah aku jualkannya pada Allah dan Allah membelinya


 

My favourite song dedicate for you dear…J carilah lagu nie tau… sedap sangat…

2 ulasan:

mohammad nabil syahmi berkata...

betul,kat skola selalu hadir majlis ilmu,bila masuk alam siswa ni kurang sangat dah.

rindu zaman sekolah yg lebih indah.

pu3 nonsense berkata...

betol3... rindu aktiviti2 y kdg2 kte xsuke tpi bila dh kuar kngn 2 memng indah...:)