Rabu, 3 November 2010

Ulum hadith

Assalamualaikum buat rakan-rakan seperjuangan... saat-saat akhir perjuangan di negeri dalam air (Terengganu). Cuaca yang sangat sejuk mcm kat Australia.. xyah g jauh2 kat sini pun dah sejuk.. Alhamdulillah inilah hikmah Penciptaan Allah.. 2 minggu lagi kte blh balik Selangor.. miss them very much... my little sister sangat becok... rindunya .....tapi ada lagi 2 paper yang kena hadapi. What that? Ada ulum hadis, qiraat, aqidah, resm uthmani, sirah dan akhlak... waduh takut sih..

Untuk dapatkan mood imtihan (exam) kte pun salin r nota.. jom kte study sama-sama baru ada semangat sikit.....

Ulum Hadith.... rujukan buku Dr Rosmawati Ali.

Ilmu mustolah hadith : suatu ilmu yang mengkaji tentang usul dan method bagi mengenal pasti sesuatu sanad atau matan dari aspek penerimaan dan penolakkannya.

Ilmu hadith : kaedah-kaedah yang diguna pakai untuk mengetahui dan menilai kedudukan perawi(sanad) dan lafaz (matan) hadith.

Ulama' hadith mengklasifikasikan hadith Rasulullah dari tinjauan ilmunya kepada 3 bahagian utama. :

  1. Hadith berdasarkan sifat perawi.
  2. Hadith berdasarkan sanad terakhir sebelum matan.
  3. Hadith berdasarkan jumlah perawi.

Hadith berdasarkan sifat perawi

Terbahagi kepada 2 iaitu maqbul dan mardud.

  1. Hadith maqbul ada 2 jenis iaitu sahih (sahih lidzatih, sahih lighairih) dan hasan (hasan lidzatih, hasan lighairih)
  2. Hadis mardud :hadis da'if.

Hadis maqbul : boleh digunakan sebagai hujah.

Hadis mardud :hadis yang tidak kuat dan tidak mantap untuk digunakan sebagai hujah.


 

Hukum beramal dengan hadith sahih ialah wajib. Orang pertama yang berusaha menyusun hadis-hadis sahih ialah imam Bukhari dan diikuti Imam Muslim dalam kitab mereka yang bernama Sahih al-Bukhari dan Sahih Muslim.

Cukuplah study untuk hari ni.. sikit-sikit lama-lama jadi bukit.. korang study smart jgn study hard.. keberkatan ilmu datang bila korang semakin dekat dengan Allah.. tapi jika korang semakin jauh dengan Allah..jaga-jaga.. maybe korang belum cukup faham... belajarlah sesuatu ilmu yang menyebabkan korang semakin dekat dengan Pencipta. Ilmu datang pada hati orang-orang yang merendahkan dirinya semata-mata kasih kepada Allah.. ilmu tak masuk ke dalam hati orang-orang yang sombong... islam itu indah...mengajar kepada keindahan...:)

2 ulasan:

asiah berkata...

wah2 rajinnye kamu buat nota kat sini~..thanks 4 sharing~..^_^..

doakan kejayaan kita bersama... ma'at taufiq wannajah..

pu3 brunei berkata...

doaku sentiasa mengiringimu sahabat.hehe study sesme bru best...