Khamis, 22 Julai 2010

Kita couple ke?

Assalamualaikum…hai semua… nie first nvel kte… novel ke? Entahlah, kita xde r pandai mengrang cam lagu Ella 2… ku tidk pandai mengarang puisi, ku tidak pandai bermadah berseni, 1 kalimah yang ku seikhlas tahu hanyalah ku cinta padamu…..

" Aduhai macam mana kita boleh tertangkap ni. Kenapalah kita tak nampak En Jamal tadikan." Keluh Ain mengenangkan nasib mereka bertiga ditangkap tidak pergi ke perhimpunan pagi hari ini. " Betul tu, orang lain bila nampak kelibat Encik Jamal terus lari lintang-pukang ikut tepi surau Bilalkan. Geramnya. Kenapalah pagi ni nasib malang. Melayanglah sepuluh ringgit kalau nak selamatkan kad matrik kesayangan." Rungut Batrisya yang tidak puas hati kerana dia bakal kehilangan duit sepuluh ringgit untuk beli topup semata-mata tidak pergi ke perhimpunan.

"Eisya , tak baiklah cakap malang. Allah tak suka. Nak buat macam mana kalau dah takdir kita tertangkap. Salah kita juga tak nak pergi pagi tadi. Tak apalah." Siti cuba berlagak tenang walaupun sebenarnya dia pun berasa sedih.

" Awak ni kenapa sokong sangat HEP tu. Cik Siti, kita bukan sengaja lambatkan. Semalamkan kita semua tidur pukul 4 berhempas-pulas buat asignment. Sebelum ni kita tak pernah pun ponteng tapi cuba tengok senior yang suka ponteng, tak pernah pun kena cekup. Siapa yang tak sakit hati. Geramlah, budak baik selalu kena." Batrisya masih ingin menegakkan benang yang basah. Hatinya membara sebab duit perbelanjaannya tidak mencukupi.

" Ish dah lah korang ni. Tak payah keringkan air liur bertekak kat sini. Kita pun geram gak tapi Eisya, betul cakap Siti, ini semua salah kita sendiri. Dahlah jom kita pergi selamatkan buah hati yang kena tahan kat balai polis." Ain mengajak kawan-kawannya menuntut kad matrix di pejabat HEP. Mereka bertiga tergelak mendengar seloroh Ain. Boleh lagi Ain berlawak ketika hati masing-masing tak keruan.

Kenakalan Ain menjadi-jadi apabila mendengar sungutan Batrisya. Dia rasa, dia patut buat sesuatu supaya HEP menukar denda membayar RM10 kepada denda yang lebih ringan dan tidak menggunakan duit. Aha…… idea dah datang…

" Girls, kita ada misi." Luah Ain sebelum berbisik dengan teman-temannya di tepi kolam berhadapan dengan pejabat HEP. Ain membisikkan misi yang mereka akan laksanakan sebentar lagi.

" Ala, tak cukup lagi rm3 lah. Macam mana ni. Korang cukup tak duit syiling sampai RM 10?" Ain menyatakan kekecewaannya. Nadanya berbaur sedih. Dia sedih kalau misinya untuk memberi duit syiling Rm10 tidak berjaya.

" Saya tak cukup juga. Lagi rm5 lah. Siti? Awakkan memang suka menabung duit syiling dalam handbagkan?

" Perfect, cukup-cukup. Iesya, awak guna Rm5.00 duit kertas jelah genapkan RM10. Bolehkan Ain?. Grand juga. Kalau lagi Rm 3 tu" Siti bercakap sambil tangannya tekun mengira duit di atas meja.

"macam mana ni Ain? Aha! Saya ada idea bijak. Apa kata awak pinjam kat dia dulu. Emergency case. Pergilah kalau, tak misi kita kurang berhasil." Batrisya menggoyangkan bahu kawannya dan menunjukkan kelibat seorang lelaki sedang berjalan menaiki tangga ke tingkat B.

" Tapi….baik… korang tunggu tau." Dia teragak-agak tetapi akhirnya dia mengorak langkah mengejar lelaki itu.

" Assalamualaikum. Saudara, boleh tak nak pinjam RM 3 duit syiling. Penting sangat. Antara hidup dan mati." Ain berdiri bersebelahan lelaki tadi. Dadanya turun naik kerana berlari tadi.

"Waalaikumussalam. Ohoi pandai pun bagi salam. Saudari apa yer?"

"Ain"

"Ha, saudari what ever! sejak bila pula saya jadi saudara awak ni. Datang tak diundang tiba-tiba minta duit. Sihat ke tak? Kalau tak aku boleh tolong hantar pergi klinik sakit jiwa." Katanya sambil tergelak terbahak-bahak melihat wajah gadis di depannya yang dah macam udang kena bakar.

" Awak ni memang tak belajar sivik ke? Terpulanglah nak cakap apa tapi kita betul-betul terdesak. Kalau kedekut, tak apalah. Tak payah membebel percuma kat sini. Ok fine!" Berasap telinga Ain mendengar gerangan mulut tak ada insuran di hadapannya. Kalau ikutkan hati mahu sahaja dia mencili-cili mulut lelaki itu. Ain segera berpaling dan kembali kepada kawan-kawannya dengan wajah hampa dan kecewa.

" Macam mana?" Tanya kawan-kawannya serentak.

" Haji bakhil" satu gelaran yang pastinya menjawab pertanyaan kawan-kawannya itu. Mereka bertiga duduk termenung dan tiba-tiba…..

Tiada ulasan: