Khamis, 21 Oktober 2010

Engkau memang cantik!!!

Assalamualaikum... apa khabar duhai hati?? Hope arinie lebih baik dari sebelumnya... pernah tak dengar tajuk buku ni?? 'Engkau memang cantik... kerana kamu tidak pernah tahu betapa cantiknya dirimu.....' ha hasil karya Burhan Sodiq. Kita actually bukan nak cite pasal buku nie... kalau korang nak tahu, korang kenalah g mph cari yer buku nie... seriously buku nie boleh r bg impak kt diri seseorang... tak yah tgk jauh2.... kte sendiri pun teruja ble bce tjuk buku nie.. 'Engkau Memang Cantik' the answer is of course r kte memang cantik...time kasih Ya Allah kerana mengurniakan peribadi yang cantik kepadaku...amin....

Sebenarnya cantik tu orang gambar macam mana yer? Macam2 tanggapan orang pasal cantik. Erm, cantik 2 bila muka baby face n tak ada cela kat wajah. Cantik tu bila senyum, semua orang happy. Cantik tu bila badan slim and boleh pakai mcm2 jenis baju. Cantik gak bila pakai make up and wajah nampah wah..ayunya... ha macam-macam kan orang tafsir cantik tu... so kalau semua orang nak jadi cantik, siapa yang nak jadi kurang cantik? Hehehe.. tak ada gurau jer... sebenarnya semua orang cantik..yelah semua orang ada 1 hidung, 2 mata n 1 mulut.. semuanya terletak elok je kat wajah..kan cantik tu....

Tak kisahlah apa pandangan seseorang manusia tentang cantik... kerana perkataan C.A.N.T.I.K..semua orang sanggup buat macam-macam... kita ingat lagi time kecik-kecik dulu ade kakak senior yang sanggup jolok mulut sendiri supaya muntahkan makanan yang dia makan.. astagfirullah tak tergamak r cheq nak wat lagu tu... masih waras lagi.. ha tu salah satu penangan orang nak cantik... pastu ada yang sanggup habiskan duit beli kosmetik berjenis-jenis.. mascara, eye liner, eye shadow, blusher... ayoyo bankrupt r kalau kte nk wat camtu.. kena tunggu pangeran dari brunei r jawabnya... macam2 orang wat sebab nak cantik... as muslimah, kita pun tak terkecuali dari pikir nak cantik... aik siapa tak jeles tgk kawan-kwan cantik bak ratu balqis... jeles... semestinya naluri seorang perempuan sukakan kecantikan.. fitrah manusia suka akan benda yang cantik... tapi pada kita tak yahlah habiskan duit ribu-ribu untuk cantik... tak kisahlah badan tak ramping mcam cicak kubing ke, muka tak licin macam guli ke... semua tu tak penting... Allah tak pandang semua tu... dulu kita memang pressure r nak cantikkan muka sampai satu saat kita realize something... daripada kita pressure nak cantikkan wajah yang memang Allah kurniakan cantik nie, amalan ibadah kita dah cantik ke belum? Ha jawab-jawab... kenapa kita tak excited n bersungguh-sungguh nak cantikkan dan perbaiki ibadah kita tapi bila bab wajah, excitednye terlebih... ok fine...kte sedar yang kita silap...

Bila baca buku nie kte rasa bersyukur dikurniakan wajah yang cantik oleh Allah... tak kisah macam mana rupa korang sebab setiap penciptaan Allah pasti ada hikmahnya... kadang Allah bagi kita wajah sedap mata memandang sebab Allah tahu kalau kita cantik mesti kita riak sangat.. sebab ramai orang cantik perasan diorang tersangt cantiklah smpai sanggup letak gambar cun-cun dalam facebook...pastu pkai bju adik r.. ha tengok tu dah jadi kufur nikmat tu... kalau kita memang dilahirkan cantik, pandai-pandai r bersyukur... tak payah tunjuk kat seluruh dunia kecantikan kita tu... as girl aurat kita memang banyak.. yang boleh tunjuk muka n tapak tangan je... so semua girl kat luar sana cakp xsalah tunjuk muka... bila kita letak gambar bermakna wajah kite cantik n pastinya semua gambar tu telah ditapis kecantikannya...salah fakta tu...muka pun leh jadi fitnah tau... kalau wajah kita yang cun melecun boleh meningkatkan nafsu lelaki so seharusnya kita pakai purdah tutp muka tau.. lelaki nie pantang dapat tgk free diorang tak kn lepaskan peluang so as girl yang cantik tak yah jadi salah seorang yang menyebabkan lelaki-lelaki jadi lemah iman....

So percayalah semua orang memang diciptakan cantik oleh Allah.. cantik tu abstrak so don't wory... apa yang penting biarlah cantik peribadi dan ibadah... bila hati cantik, kecantikan tu akan terpancar ke wajah kita.. kalau tak percaya cubalah petua nie....kecantikan dari hati itulah permata yang dicari setiap insane bergelar lelaki... kawan abang kita pernah cakap cantik pada pandangan dia ialah bila seseorang perempuan tu pakai jubah n tudung labuh.. ha see.... tu pandangan salah seorang lelaki soleh... as girl semestinya kita mencari boy yang solehkan so kita cubalah jadi girl yang solehah dulu...

Maksud firman Allah dalam surah Al-Ahzab ayat 59, Wahai nabi, katakanlah kepada isteri-isterimu, anak perempuanmu dan isteri-isteri orang mukmin,'hendaklah mereka melabuhkan tudung ke seluruh anggota badan mereka, yang demikian itu supaya mereka lebih mudah untuk dikenal, kerana itu mereka tidak diganggu.dan Allah SWT adalah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.

Saya percaya yang saya cantik... korang bila lagi????

5 ulasan:

fahmi razak berkata...

saya pon percaya gak...

pu3 nonsense berkata...

gud girl r pkck... :) memg hensem pun... alhamdulillah...

dyla berkata...

kite pon pecaye gak..
sayang fatin lah !!

pu3 nonsense berkata...

waqh dyla cm tau je instict kte.. kte cr almt blog xjumpe ...skrg dh jumpe.. syg bangat sme dyla...muaaaaaaaaaaaah....

pu3 nonsense berkata...

waqh dyla cm tau je instict kte.. kte cr almt blog xjumpe ...skrg dh jumpe.. syg bangat sme dyla...muaaaaaaaaaaaah....